Lichtadvies en ontwerp

Het belang van de verlichting van een gebouw wordt vaak onderschat, maar de opbouw van het licht kan meer betekenen voor een ruimte dan u denkt. Het verandert de hele setting van een omgeving; fel licht kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn en slecht licht leidt tot afleiding of vermoeidheid. Perfecte verlichting kan de juiste sfeer creëren, waardoor ruimtes huiselijk of juist zakelijk aanvoelen. Als professioneel lichtadviseur weet Arpalight welk licht uw ruimte beter maakt. Wij geven u dan ook graag verlichtingsadvies op maat, om zo het beste uit mensen te halen.

Het Arpalight Lichtadvies Model

Een goed verlichtingsadvies vertelt een verhaal dat verschillende lichtelementen met elkaar verbindt tot één geheel. Licht staat in relatie tot de visie van de gebruiker, het daadwerkelijke gebruik, de architectuur van gebouwen en de omgeving ervan. Arpalight biedt als professioneel lichtadviseur verlichtingsadvies aan de hand van ons Arpalight Model, waarin vijf factoren zijn opgenomen voor optimaal lichtontwerp.

  • Beleving
  • Vormgeving
  • Functionaliteit
  • Financieel
  • Duurzaamheid

[wpex more="Lees verder" less="Tekst inklappen"]

Beleving en vormgeving zeggen alles over hoe mensen een ruimte ervaren. Dit is cruciaal, omdat de effecten van het licht al in het lichtontwerp duidelijk worden. De juiste sfeer en beleving kunnen worden gecreëerd door het gebruik van bepaalde kleuren, het beschikbaar hebben van verschillende scenes, zoals dimlicht, en de combinatie van licht en schaduw voor een spannend beeld. Intimiteit hangt bijvoorbeeld nauw samen met het soort licht en de plaats van het licht.

Lichtadvies laten maken?

Heeft u interesse in professioneel verlichtingsadvies of een lichtontwerp op maat? Een lichtadvies laten maken kan eenvoudig en snel bij Arpalight. Wij leveren graag een bijdrage aan het realiseren van een perfecte fysieke omgeving met verlichting en akoestiek. Hierdoor wordt u niet gehinderd, maar juist uitgenodigd om het beste uit uzelf te halen. Meer weten of een lichtadvies laten maken? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.
[/wpex]

 

Meer informatie over de mogelijkheden?

Lichtplan Grit Opticien

Licht als visitekaartje

Bij een opticien gaat het om een combinatie van goed functioneel licht, voor metingen en aanlichten van de brillen, en een goede ambiance waar mensen zich thuis voelen. Grit wilde daarnaast dat de winkel kwaliteit uitstraalde conform haar dienstverlening en service.

Architect:
Adviseur: Maichel Kusters

Klik hier voor het lichtplan

Parkeergarage Vonk en Vlam, Den Bosch

Op niveau parkeren

In de binnenstad van Den Bosch is nauwelijks plaats om te parkeren. De historische stadswal bracht uitkomst waarin de garage werd gebouwd. Het lichtplan werd ook bijzonder en weg van de standaard TL bakken aan het plafond. Verlichting leidt de parkeerder door de garage.

Architect: Studio Leon Thier
Adviseur: Norbert Staneke

Klik hier voor het lichtplan

Lichtplan Appartement St Janshof, Den Bosch

Verborgen licht

Het licht in een stad komt vaak indirect binnen. Tussen de gevels prikken de zonnestralen door het appartement binnen. Soms wel soms niet. Vaak ook indirect via een gevel of wand.
Dit lichtplan gaat hiermee verder. Licht komt uit onverwachte plekken, de architectuur sterker makend.

Lichtadviseur: Norbert Staneke

Klik hier voor het lichtplan

Lichtplan Appartement, Domburg

Tastbaar licht

Een particulier woonhuis of appartement vraagt om een speciale aandacht wanneer het gaat om beleving en vormgeving. Om goed met de consument en interieur architect van gedachte te wisselen dient de verlichting tastbaar te worden. Bijgaand voorbeeld van een appartement laat zien hoe dit werkt.

Lichtadviseur: Annette Huijsman
Opdrachtgever: Fam. van Loon

Klik hier voor het lichtplan

Akoestiek plan bedrijfsrestaurant, AkzoNobel, Sassenheim

Luisteren i.p.v. schreeuwen

Het bedrijfsrestaurant van AkzoNobel in Sassenheim was akoetsisch gezien een drama. Tijdens het middaguur lunchen er 200-300 mensen tegelijk. Op dat moment konden mensen elkaar niet verstaan doordat het geluid in de ruimte bleef hangen. De magalmtijd was te groot. Complexiteit van deze ruimte was dat die voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Van kleinere groepen, tot grote perosneelsbijeenkomsten. Daarnaast wilde AkzoNobel de ruimte qua sfeer aantrekkelijker maken zonder een totale verbouwing. Bijgaand plan gaf invulling aan de wensen.

Opdrachtgever: Facilitair management Akzo-Nobel
Ontwerper: Leon Trieu

Klik hier voor het akoestische plan

Lichtplan IJssalon

Verleiden

In het plan moest met een klein budget een maximabeleving gerealiseerd worden. Dit leidde tot de keuze van een spanningsrail met spots de basisverlichting. Wel met een speels karakter door de combinatie van smalle en brede bundels. Daarnaast is er een creatieve oplossing gevonden voor het accentueren van de toonbank en grote leestafel

Architect: v.d. Ploeg Interiors
Adviseur: Martin Reitsema

Klik hier voor lichtplan

Lichtplan kerk, Franeker

Beleving en rust

De kerk moest een nieuwe entree krijgen zodat een bezoeker niet, plomp verloren, direct in de grote kerkruimte zou stappen. De voorruimte moest een moment van rust worden door akoestisch compleet af te sluiten van de buiten wereld. De rol van het licht was ingetogen accenten aanbrengen.

Architect: Jelle de Jong Architekten
Adviseur: Martin Reitsema

Klik hier voor het lichtplan

Lichtplan woonhuis Bonaire

Eén met de omgeving.

Het woonhuis staat aan de kust lijn wat bepalend is in het ontwerp. Er is gekozen om openingen in de woning op te laten vallen door licht erachter te zetten en de buitenverlichting heel basic houden. Een mooi contrast.
Het is daar vroeg donker en om de zee ook in de avond nog te zien is er geen licht voor de raampartijen.... maar wel voor andere verrassende lichtelementen.

Architect: MA2 architecten
Lichtadviseur: Martin Reitsema

Klik hier voor het lichtplan

Wetterskip, Leeuwardem

Het lichtplan voor het Wetterskip komt voor uit een intensieve samenwerking van Martin Reitsema en het architectenbureau Dorenbos. Een van de pijlers in het plan is de geringe algemene verlichting in combinatie met persoonlijke verlichting op de werkplek die persoonlijk is in te stellen.

Architect: Dorenbos Architecten
Lichtadviseur: Martin Reitsema

Bekijk lichtplan

Geïnteresseerd in professioneel advies?