Waarom een lichtontwerper?


In veel gevallen is licht een sluitpost waar pas laat aan wordt gedacht. Te laat, meestal. In het laatste stadium worden dan nog snel een paar lampen gekozen, die zorgen voor goed licht. Maar wordt er dan bereikt wat mogelijk – en vaak ook wenselijk – is?

Het lichtadvies: verder dan de lampkeuze

Een lichtontwerper heeft als doel om het maximale te bereiken. Uit de omgeving halen wat erin zit. Het vak van een lichtontwerper of lichtadviseur gaat verder dan alleen een lamp voorstellen die goed staat bij de rest van het interieur. Het woord ‘lichtontwerper’ zegt het al: het gaat om het ontwerpen van licht, niet het ontwerpen van de lamp.

[wpex more="Lees verder" less="Tekst inklappen"]

In de natuur gebeurt dit ook. Het licht van een mooie zonsondergang wordt gecreëerd door dezelfde zon die in de middag helder, wit licht geeft. De mooie warme gloed van de zonsondergang brengt een heel andere beleving; een beleving die vraagt om stilletjes te genieten. De middagzon stimuleert juist om de handen uit de mouwen te steken. Eén lichtbron, twee totaal andere belevingen.

Zo werkt het ook in een kantoor of in een woning. Elk type gebouw vraagt om een eigen toepasselijke sfeer. Steker nog: het gebruik van een gebouw is niet statisch, maar verandert gedurende de week of zelfs per dagdeel. Men vergadert er, moet zich concentreren of ontvangt er gasten. Verschillende gebruiksmomenten vragen om verschillende belevingen en dus om ander licht. Een lichtontwerper weet hoe je hier rekening mee houdt.

Van gebruikswens tot verbluffend resultaat

Dankzij een lichtadvies kan de vertaalslag worden gemaakt van de diversiteit in gebruik naar de gewenste sfeer. Een goed lichtontwerp geeft extra aandacht aan de omgeving en de exacte wensen van de klant. De architectuur van het gebouw vormt een belangrijke houvast bij het opstellen van een lichtadvies. Het licht integreert perfect in het gebouw en creëert voor iedere gebruikswens de perfecte sfeer.

Het lichtadvies dat wordt gemaakt brengt de elementen beleving, vormgeving en functie bij elkaar. Deze ingrediënten vormen samen een lichtplan waarbij men kan genieten van die mooie zonsondergang en met dezelfde armaturen ook goed kan lezen, koken of werken. De lichtontwerper ontwerpt het licht, de armaturen en de instellingen voor de juiste setting. Op ieder moment de perfecte sfeer, dankzij een professioneel lichtadvies.

Het effect is vaak verbluffend; de ruimte verandert in een multifunctioneel geheel. Of men er nu werkt, eet of ontspant: het wordt een feest om in die ruimte te verblijven. Wilt u ook een keer kennismaken met het werk van een lichtontwerper? Neem dan via onderstaande knop vrijblijvend contact met ons op.
[/wpex]