Vincent van Gogh – Venray


Vincent van Gogh - Venray

Vincent van Gogh staat bekend om zijn warme en aansluitende kleuren, iets wat terug te zien is in het resultaat van Zorginstelling Vincent van Gogh. Eerst een Rijksmonument, nu een kantoorbestemming met maar liefst 100 werkplekken in 2350 m2. Een mooie combinatie tussen functionaliteit en beleving per ruimte, ondersteund door licht. Een lichtconcept dat écht iets toevoegt aan het ontwerp.
Een nieuwe uitdaging voor Arpalight en haar partners: een totaalontwerp voor Zorginstelling Vincent van Gogh in Venray, van monument naar kantoorpand. Belangrijk hierbij was het behoud van het monumentaal karakter en de ondersteunende functie van licht per ruimte. Onder leiding van Studio Kees Marcelis, met als projectarchitect Judith Westgeest en WDW Ontwikkelend Beheer, is het ontwerp ontwikkeld. Arpalight is gevraagd voor lichtadvies en de uitvoering ervan.
Een uitdaging was het zeker: het ontwerp moest rekening houden met de specifieke bouw van het pand, waarbij de hoogtes in elke ruimte anders zijn. Met een budget van ca. 70 euro per m2 is passend lichtadvies gegeven, zonder afbreuk te doen aan de uitgangspunten van de klant. Een verdieping van Arpalight door de sparringpartner te zijn van de architect.

Een centraal thema met concrete oplossingen

Energiezuinig was een belangrijk concept bij het opstellen van het lichtadvies, evenals het creëren van een huiselijke sfeer passend bij Vincent van Gogh zelf. Dit is onder andere terug te zien in de volgende ruimtes:

  • Algemene werk- en vergaderruimtes
  • De vergaderruimte in de kapel
  • De bibliotheek
  • De 7 meter hoge centrale ontmoetingsruimte, inclusief café en restaurant voor informele ontmoetingen

Verschillende soorten sfeerverlichting omarmen de bezoeker en vormen samen een bijzondere combinatie. Onderstaande oplossingen zijn toegepast om een huiselijk gevoel te creëren met oog voor een energiezuinig karakter.

  • Een zachte basis is gevormd door niet-zichtbare geplaatste algemene verlichting
  • Intimiteit wordt verkregen door hangornamenten in okergele uitvoering
  • Accentverlichting bij het uitgifte-onderdeel zorgt voor aandacht en prioriteit
  • Zitjes zijn voorzien van decoratieve armaturen

Bijzondere lichtoplossingen

In de kapel is gekozen voor lineaire maatwerkarmaturen voor direct licht, dat zich vertaalt naar functioneel licht op de vergadertafel, en indirect licht op het plafond voor een warme ambiance. Opvallend is dat de armaturen niet overdreven zichtbaar zijn, waardoor het accent komt te liggen op het licht en de monumentale ruimte.

Slim werken wordt bevorderd door verschillende werkplekken te creëren. Elke werkplek heeft een eigen lichtoplossing en is daardoor herkenbaar en authentiek.

Lichtadvies op maat zorgde bij dit project voor meerwaarde; de grote diversiteit aan ruimtes en de vraag naar behoud van eenheid vroegen specifieke kennis van licht. Het resultaat? De verlichting versterkt het totale resultaat en voegt echt iets toe aan het ontwerp.

Studio Kees Marcelis
Projectarchitect: Judith Westgeest
Lichtadviseur: Maichel Kusters

Meer weten over onze werkwijze?

WILT U MEER INFORMATIE?