Villa Eersel


Villa Eersel

Als specialist in verlichting en akoestiek, heeft Arpalight de kans gekregen om voor de vele verschillende ruimtes van Villa Eersel een lichtconcept te ontwikkelen. Uitgangspunten hierbij waren intimiteit en verbondenheid, wat terug te zien is in het eindresultaat. Elke ruimte heeft een eigen sfeer verkregen, zonder daarbij de samenhang teniet te doen. Het juiste licht zorgt tevens voor een perfecte overgang naar de tuin van het landgoed.

Eind 2014 zijn we benaderd door Architectuurbureau Voss om voor de villa en de bijgebouwen een lichtconcept te ontwikkelen voor het gehele interieur. Een unieke uitdaging door de omvang van het project. De intensieve samenwerking met Architectuurbureau Voss heeft gezorgd voor een perfecte synergie tussen de verlichting en het interieur. Architect Stephaan Maas heeft het project verder onder handen genomen en is verantwoordelijk voor de bouw en de uitvoering van de lichtconcepten van het gehele landgoed.

Verlichting voor 23 hectare
Arpalight heeft alle ruimtes onder handen genomen. Van de entreehal met vide, de woonkamer, de eetkamer, de keuken en de tv-kamer, tot het kantoor, de loungeruimte met bar, de grote garage, diverse slaapkamers en de gangen. Daarnaast zijn ook de ontspanningsruimtes meegenomen, waaronder de fitnessruimte, de bioscoop, de wellnessruimte met zwembad, sauna en massageruimte, en de wijnkelder.

Alle lichtarmaturen in deze villa zijn dimbaar en voorzien van verschillende lichtscenes, die vooraf kunnen worden geprogrammeerd om zo de gewenste sfeer te creëren in elke ruimte.

Een centrale verbinding: de gang
De 40 meter lange gang is door middel van verlichting onderdeel geworden van de tv-kamer, de woonkamer en de keuken. Hierdoor is de gang mooier geworden en oogt deze minder lang. Ook kan men op deze manier vanuit de aangrenzende kamers direct genieten van de prachtige schilderijen in de gang.

Spots voor warmte en detailverlichting
In de loungeruimte met openhaard zijn groepjes spots aangebracht om zo sfeer te creëren in de ruimte. Deze verlichting zet gelijk de grote bloempotten in the spotlights.

Groter & beter: ruimtelijkheid in de fitnessruimte
In de fitnessruimte is gekozen voor een 24 meter lange pendelarmatuur die de ruimte groter doet ogen. Aanvullende spots brengen nuances aan in de ruimte, voor meer beleving.

Sterke lichteffecten in de thuisbioscoop
De thuisbioscoop is omgetoverd tot moderne bioscoop, waar ook de juiste sfeer is gecreëerd. Dit is mogelijk gemaakt door de toepassing van RGB licht in het plafond en bij de bar, en de opvallende in leer beklede wandarmaturen die het juiste licht produceren.

Ontspannen en tot rust komen in de wellnessruimte
Voor de wellnessruimte met zwembad, sauna en massageruimte is eveneens gekozen voor moderne verlichting. Een natuurlijke en luxe uitstraling is verkregen door het toepassen van rechte en gebogen koofverlichting, in combinatie met spots en grote, ronde armaturen voor subtiele lichteffecten in de ruimte.

Wijn drinken in stijl
Spots dienen in de wijnkelder als basisverlichting om zo diverse wanden en wijnrekken helder te laten oplichten. Vrijstaande armaturen zijn geplaatst in de hoeken, terwijl wandarmaturen bijdragen aan de intieme sfeer. Een grote hanglamp boven tafel maakt het geheel af.

Beleving & vormgeving in de tuin
Villa Eersel is geen gewone villa: de samenhang van intimiteit en verbondenheid is ook terug te zien in de verlichting van de tuin. Hoge paalarmaturen met in de verte drie aangelichte bomen bieden een mooi zicht op de verlichte hoofdweg. Een sfeervol schouwspel ontstaat bij de verlichte fontein in de voortuin, die kan worden bereikt via de verlichte brug.

De rijkelijke uitstraling van het landgoed is doorgezet in de verlichting van de platanen in de voortuin en de hoofdmuren van de voorgevel. Door enkele grote bomen en opvallende kunstwerken op het landgoed aan te lichten, ontstaan mooie vergezichten en wordt diepte gecreëerd in het landschap.

De achtertuin contrasteert sterk met de voortuin: de subtiele verlichting in de achtertuin is wat intiemer. De lichtlijnen in de trap naar het verhoogde terras markeren de overgang van de tuin naar het terras, waar grote bloempotten extra zijn belicht.

Wilt u meer informatie?