Sigmax kantoor, Enschede


Lichtplan Sigmax | Enschede

Het nieuwe kantoorpand van automatiseringsbedrijf Sigmax BV in Enschede is voor de plafondverlichting volledig uitgerust met LED verlichting van Nimbus. Het moderne kantoorpand kenmerkt zich door een bijzondere architectuur met glazen gevels, afgeronde hoeken en overstekende (dunne) vloeren, die buiten bekleed zijn met mos.

Aangenaam en duurzaam

De visuele grens tussen binnen en buiten is minimaal, zodat het buitenlicht zo diep mogelijk het gebouw binnentreedt. Arpalight Projectverlichting uit Bavel heeft in opdracht van binnenhuisarchitect Odette Ex een lichtplan ontwikkeld, waarbij afstemming van ‘licht op lucht’ de grootste uitdaging bleek. Daarnaast waren de kernbegrippen duurzaamheid, efficiëntie en moderne vormgeving.

Flinke uitdaging voor het lichtplan

Het kantoorgebouw van Sigmax is uitgerust met een geavanceerd luchtbehandelingssysteem, waarbij de luchtstroom langs het plafond wordt gestuwd en niet of nauwelijks door obstakels mag worden onderbroken om zo diep mogelijk het pand in te kunnen stromen. Dit vroeg om minimale afmetingen van de armaturen van de plafondverlichting en was daarmee een flinke uitdaging voor het lichtplan.

Modul R LED-verlichting

De Modul R LED-verlichting van Nimbus bleek perfect geschikt door de aanbouw van armaturen met slechts 1 cm dikte. De voedingselementen van deze serie konden bovendien worden weggewerkt in de gevelstrook, waar ook het besturingssysteem van de luchtbehandeling was ondergebracht”, aldus Maichel Kusters, lichtadviseur bij Arpalight.

At random

De Nimbus Modul R LED lampen zijn ‘at random’, in verschillende maten, tegen de plafonds geplaatst. Toch blijft daarbij de functionele lichtbehoefte behouden. Ook de 5 cm ronde noodverlichtingsarmaturen zijn in hetzelfde speelse patroon meegenomen. Ook de opvallende trappartij, die als sculptuur door alle verdiepingen heenloopt, zijn met LED-verlichting uitgerust.

Bijzonder lichteffect

Walter Rijk, directeur Sigmax BV: “Het lichteffect is bijzonder en draagt bij aan het aangename werkklimaat dat wij voor ogen hadden voor onze medewerkers, dat in onze ogen ook een vorm van duurzaamheid is. Arpalight Projectverlichting heeft vanuit het concept van de architect goed meegedacht en hun keuze voor de kwalitatief hoogwaardige en design LED-verlichting van Nimbus is een hele goede geweest.”

Architect

Odette Ex

Lichtadviseur

Maichel Kusters

WILT U MEER INFORMATIE?