Koninklijke Visio, Huizen


Lichtplan Koninklijke Visio

Ooit een gebouw met status; het voormalig Blindeninstituut in Huizen. Sinds 1928 deed het dienst voor blinden en slechtzienden. Na zeventig jaren van goede dienst voldeed het gebouw niet meer. Het was te klein en erg donker. Niet zo gek dat beheerder, Novum, besloot het gebouw eens grondig te renoveren.

Een oud gebouw herleefd

Architect Jaco D. de Visser en interieurarchitect Odette Ex kozen voor een helder onderscheid tussen oud en nieuw. Door het toepassen van glaswanden aan achterzijde opende het gebouw zich naar de omgeving. Arpalight verzorgde het advies voor het licht. Zo zorgde zij voor maatwerk armaturen en de toepassingen van verschillende type licht. Mede daardoor is het nu een bijzonder licht gebouw geworden.

In het gebouw heeft Arpalight gekozen voor indirecte basisverlichting . Dit vindt plaats via uplighters in de vorm van wand- of vloerarmaturen. De reflectie via het plafond maakt het voor slechtziende prettig. Het voorkomt fel en direct licht in het gezicht. Het indirecte licht zorgt ook voor een ruimtelijk effect. In de “serre-achtige” ruimte wordt dit aangevuld met invallend daglicht. Naast dit invallende licht is er gekozen voor maatmerk tafelarmaturen.

Uiteindelijk heeft het pand een ware transformatie ondergaan. Dit zonder de ouderwetse elementen te schaden. Het vorm een mooi geheel met de omgeving en is dankzij het glas een zeer licht gebouw.

Architect

Jacco D. de Visser en Odette Ex

Lichtadviseur

Nadja Smits

WILT U MEER INFORMATIE?