Goodman, Brussel


Lichtplan Goodman | Brussel

Afhankelijk van je werkzaamheden, bepaal je waar je gaat werken. Dat is de kern van Activity Based Working (ABW) dat begin dit jaar werd geïntroduceerd bij Goodman in Brussel door Veldhoen + Company, de grondleggers van 'het nieuwe werken'. Nadat het concept 'space to work' ontwikkeld was, heeft architecte Odette Ex van Ex-interiors, de fysieke omgeving ontwikkeld. Arpalight adviseerde en realiseerde het lichtconcept en gebruikte Nimbus armaturen.

Activity based working

Toen Goodman eenmaal had gekozen voor het ABW-concept en 1.600 m2 kantoor had gehuurd in Vilvoorde (Brussel), werd het pand volledig gestript. Een werkplekonderzoek had waardevolle gegevens opgeleverd over gebruik en bezetting van individuele werkplekken en overlegruimtes. Meer efficiëntie bleek haalbaar.

Er werden vier ‘werkvormen’ onderscheiden: ontmoeten/ vergaderen, informeel overleg, samenwerken en individueel/ geconcentreerd werken. En er werden vier uitgangspunten geformuleerd: de nieuwe inrichting moest flexibiliteit, transparantie en efficiency bieden en samenwerking maximaal faciliteren. De bijbehorende kantooromgeving zou Space-towork heten: ruimte naar werkbehoefte. De kenmerken: acht ‘traditionele’ werkplekken voor elke tien mensen, extra werkpunten gericht op samenwerking en/of efficiency, ga je wat anders doen, dan zoek je een andere plek en paperless office.

Licht ondersteunt op plezierige wijze

Goodman COO Dominiek Van Oost: “Uiteraard is de technische ondersteuning met een zeer open IT-infrastructuur essentieel. En we hebben veel aandacht geschonken aan de communicatie rondom deze vergaande vorm van Het Nieuwe Werken. Maar de inrichting van het kantoor in termen van materialen, kleuren, licht, lay out en routing, én zo dat alle functies en uitgangspunten tot hun recht komen, was daarna onze grootste uitdaging. Arpalight maakte het lichtontwerp passend bij het interieur van Ex Interiors. De verlichting ondersteunt de afzonderlijke werkvormen doordat zaken als lichthoeveelheid, instelbaarheid en gerichtheid van het licht op de behoefte per werkplek zijn afgesteld. De verlichting laat het interieur – materialen, kleuren – bovendien zo goed mogelijk uitkomen: mensen worden daar enthousiast van.”

Geen ruimte voor uitbundigheid

Maichel Kusters, lichtadviseur bij Arpalight en verantwoordelijk voor dit project, kijkt er met professioneel plezier op terug. “Hier was niet louter esthetiek of lichtopbrengst per m2 van belang. Hier moest met verlichting gezorgd worden dat mensen met plezier en op een gezonde wijze hun werk kunnen doen, verschillende soorten werk. Daarnaast liet het zakelijke interieurontwerp geen ruimte voor extravagante armaturen: terughoudendheid was geboden. Bovendien komt er veel daglicht binnen, maar daar heb je in de winter niet zoveel aan.”

De uitdaging was veelzijdiger: voor zover de in het interieur gebruikte kleuren en materialen dat al niet doen, moesten de armaturen de verscheidenheid in ruimten accentueren en zorgen voor voldoende afwisseling door overgangen te creëren. Tegelijkertijd moest er zichtbare eenheid zijn, een rode lijn, zowel door de gebruikte armaturen als door bijvoorbeeld de lichtkleur.

De oplossing

Maichel: “Ik heb het opgelost met uitsluitend LED-verlichting. Daarmee kon ik op een vermogen van 7 Watt per m2 blijven; extreem laag in verbruikskosten en het produceert nagenoeg geen warmte wat gunstig is voor de koeling. Voor de vorm heb ik onder andere Modul armaturen van Nimbus toegepast, kleine ronde (Modul R) in slagorde in de gangen, grote ronde ogenschijnlijk at random boven plekken waar dat kan, bijvoorbeeld boven de entreepartij en boven een break-out naast de grote conferentiezaal. Vierkante (Modul Q) armaturen boven vierkante werkplekken en langwerpige (Modul L) boven vergadertafels. Gebruikers van individuele werkplekken kunnen met de Roxanne bureaulampen het licht op hun eigen behoefte afstemmen. Waar meer sfeerlicht nodig is, heb ik Rim R armaturen toegepast. Ik ben Goodman dankbaar dat ze voor het totaalconcept open stonden. Daardoor is er samenhang en eenheid.”

Architect

Odette Ex

Lichtadviseur

Maichel Kusters

WILT U MEER INFORMATIE?