Energieleverancier, Duiven


Grote energieleverancier

circulaire economieVoor een grote energieleverancier hebben we een verlichtingsplan gemaakt wat moest passen binnen het gedachtegoed van de Circulaire Economie. In samenwerking met Gispen is er invulling gegeven aan het interieur waarbij Arpalight de verlichting realiseerde en Gispen het interieur.

Wat waren de gestelde criteria?

Het terrein van de Circulaire Economie is volop in ontwikkeling. Het gedachtegoed wordt langzamerhand breder bekend maar de fabricerende industrie staat nog geheel in zijn kinderschoenen. Zo ook als er gesproken wordt over een classificering van verlichting producten om te bepalen in welke mate ze Circulair zijn of niet. In samenwerking met Copper8 zijn criteria vastgesteld waarlangs producten genormeerd kunnen worden. Traditionele lampen, gebaseerd op het principe “maken, gebruiken en weggooien” en dan ook gemaakt in het Verre Oosten, van niet recyclebare materialen voldoen in de verste verte niet aan die criteria. Het traditionele plan scoort dan ook uitzonderlijk laag op de schaal van CE.

Een paar belangrijke criteria (van in totaal 10) die van toepassing zijn:

  • Hergebruik van reeds bestaande materialen
  • Energieverbruik
  • Productie locatie
  • Waarde behoud
  • CE samenwerking

Productontwikkeling

Op basis van de criteria zijn een grote reeks van producten ontwikkeld, maatwerk of in samenwerking met fabrikanten. Bij voorkeur met het predicaat Made in Holland. Klik hier voor een overzicht van een selectie van de producten die specifiek voor dit project zijn bestemd.

Financieel model

Niet alleen zeggen dat iets hergebruikt kan worden is één maar in dit project is de garantie afgegeven dat de producten tot 10 jaar na gebruik retour genomen worden door Arpalight. Met een duidelijke financiële regeling waardoor de klant een maximale flexibiliteit heeft en producten worden hergebruikt als ze om wat voor reden dan ook overbodig worden. Kortom het financiële model stimuleert een CE gedachte en legt de verantwoordelijkheid bij de bron, de fabrikant.

CE Lichtplan

Een visie en concreet lichtplan ontwikkelen voor een dergelijk project is bijzonder uitdagend. Naast de criteria van de Circulaire Economie gelden ook de andere `normale` eisen. Het esthetisch beeld, de functionele eisen aan het licht, de beleving van de ruimtes en het financiële budget. De combinatie van factoren maakt het lastig maar wel haalbaar.

Meer informatie?

Graag maken we een afspraak hoe het in detail werkt. Klik hier voor het maken van een afspraak of bel ons op 0161-438448.

Partner

Gispen

Lichtadviseur

Team Arpalight

WILT U MEER INFORMATIE?